20.04.2020 Rehberlik Veli Bülteni ve Öğrenci Sunumu

Değerli Velimiz,

Tüm dünya zor bir süreçten geçiyor. İnsanlık, şu an itibariyle çözümü olmayan bir hastalık ile savaş veriyor. Belki de günlük koşuşturmacalar, ülkelerin bitmek bilmeyen büyük hırsları, savaşlar, doğal afetler, ekonomik sıkıntılar içerisinde biz insanların asıl amacını unuttuğu bir anda bu hastalık bize bazı “şey”leri hatırlatacaktır. Dünyanın aslında çok küçük olduğunu, her şeyin birbirinden etkilendiğini, herkesin birbiri için çok ama çok önemli olduğunu, bu süreçte hatırlamış, her şeyin başının “sağlık” olduğunu bir kere daha görmüş olduk.

Evet, kimliğimiz, cinsiyetimiz, sosyal statümüz ne olursa olsun korkuyoruz, kaygılanıyoruz. Çünkü bilinmeyen her olay kaygı oluşturur. Bizler yetişkin olarak mevcut deneyimlerimizle bu durumu anlamaya çalışırken çocuklarımızın bu süreci anlamakta zorlanmalarını normal olarak karşılamak sağlıklı olacaktır.

Bu süreçte okulumuz Rehberlik Servisi olarak sizlere bazı önerilerde bulunmak istiyoruz:

* “Evde Kal” uygulamasını genç, düzensizlik olarak yaşamamalı, alışkanlıklar korunmalıdır. ( yemek saati, ders çalışmaya ayrılan zaman, uyku saati gibi)

* Evin bütün fertlerini kapsayan gerçekçi, uygulanabilir plan yapılmalı ve ortak bir yere asılmalıdır. (Plan her zaman güven duyma ve bağlanma anlamında önemlidir).

* Planda mutlaka spor, jimnastik, dans gibi hareketli etkinlikler, müzik, sanal ortamda müze gezme, uygun ders çalışma programları, film izleme, ev içi sorumluluklar verme, oyun oynama (sessiz sinema, isim şehir vb.) birlikte yemek yapma gibi etkinlikler yer almalıdır.

* Ayrıca gencin kendi istediğini yapabilmesi için de boş zaman eklenmesi uygun olacaktır.

Bu etkinliklerin ne olduğundan çok nasıl olduğu gencin gözünde daha değerlidir. Eğlenerek, mutlu oynuyorsanız, mutlu zaman geçirebiliyorsanız yeterli olacaktır. İçinde yaşadığımız günler, gösteriyor ki; stresi yönetebilen, içinde hep umut taşıyan, gerçekçi bir iyimserlikle etrafına bakan çocuk, genç ve yetişkinler bu günleri daha kolay atlatacaktır.

Sağlıklı günlerde okulumuzda öğrencilerimizle yeniden buluşmak dileğiyle…

Rehberlik Birimi

20 Nisan 2020